Prejmerul este o comuna aflată pe drumul dintre Braşov şi pasul Buzăului, în Ţara Bârsei.
Este o localitate veche. Arhitectura stradală, spaţiile generoase, cu piaţă centrală în mijloc, par mărturii ale unor vremuri înfloritoare, în care modul de organizare al comunităţii, ca în mai toate asezările săseşti, a fost cel ce asigura prosperitatea locuitorilor. Acum timpul parcă a stat in loc. Sau poate doar leneveste. Schimbările sunt puţine, poate doar plecarea saşilor poate fi menţionată.
Pentru cazare sunt 4-5 pensiuni. Am stat la pensiunea Silvia şi a fost ... binişor, 70 lei camera, proprietarii au fost foarte amabili. Telefon contact - 0745 056 027, domnul Szekely Ioan.
În jurul Prejmerului sunt câteva locuri numai bune de vizitat, cetatea Harman, conacele din Budila, cel mai lung tunel de cale ferată din ţară de la Teliu şi dacă tot ajungeţi până aici continuaţi drumul până la Vama Buzăului. Aici este cascada Urlătoarea şi rezervaţia de zimbrii, cea mai mare din România.
Cetatea Prejmer a fost întemeiată în secolul al XIII-lea, de cavalerii teutoni şi coloniştii saşi sositi din Turingia. În 1211, regiunea, numita Ţara Bârsei, a fost donata Cavalerilor Teutoni de catre regele Andrei al II-lea al Ungariei pentru păzirea graniței de sud-est a Regatului Ungariei, împotriva cumanilor, si totodata pentru incercarea de convertire a românilor la catolicism. Teutonii au ridicat numeroase castele în zonă şi au adus colonişti din Sfântul Imperiu Roman pentru a popula teritoriul. În 1224 cavalerii au încercat să iasă din alianța cu ungurii şi să se subordoneze Scaunului Papal, ceea ce a dus la evacuarea ordinului in 1225.
Fiind prima localitate in calea turcilor veniti prin pasul Buzau, regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de aparare. Astfel a inceput fortificarea bisericii prin ridicarea unei incinte înalte și puternice înconjurată de un șant lat de apă. Cetatea, cladită în formă de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri și înalte de 12 metri, bastioane, porți de fier și poduri care se ridicau. Un drum de strajă folosea pentru aprovizionarea luptătorilor de la crenele. Pe lângă gurile de foc fixate în ziduri, în cetate se afla un dispozitiv de luptă, neobișnuit pentru acele vremuri, vestita "orga a mortii", formată din mai multe arme așezate la un loc, care trăgeau toate deodată.
Mai multe imagini aici.
Harta: click pe harta pentru a mări
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu